Bijzondere veiligheidstraining studenten opleiding Chauffeur Wegvervoer

Veertien studenten van de mbo-opleiding Chauffeur wegvervoer van ROC Rivor werden afgelopen dinsdag flink uitgedaagd tijdens een intensieve veiligheidstraining verzorgd door BuroTAB (Hengelo). De hele dag volgden de studenten workshops, simulaties en kregen zij praktijktraining met de vrachtauto op een slipmat. Een spannende en leerzame ervaring!

De dag begon bij Huis van de Logistiek (Logistics Valley) met een theoriegedeelte en een workshop over alcohol en verkeer en een workshop afleiding in het verkeer. Door middel van Alcoholbrillen konden studenten ook daadwerkelijk zelf ervaren wat het effect van alcohol op hun lichaam is. Door oefeningen te doen met de alcoholbril op werden meerdere zintuigen geprikkeld; zicht, gevoel en coördinatie. Tevens een realistische weergave van wat er gebeurt als je teveel gedronken hebt.

Door de reactie van de studenten te testen zonder en met een mobiel in de hand, werd de studenten duidelijk dat afleiding en het gebruik van een mobiel in het verkeer erg gevaarlijk is.

PRAKTIJKTRAINING: REMWEG DROOG EN NAT WEGDEK

Daarna was het tijd voor de echte praktijk en stonden er bij het distributiecentrum van de Lidl in Tiel o.a. twee vrachtauto’s en een bestelbus klaar van transportbedrijf G. Blom voor een praktijktraining op de slipmat. De studenten voorspelden de stopafstand en remweg op een droog en nat wegdek. Menig student die dit erg zonnig inschatte en toch wel schrok van de afstand die je nodig hebt bij een noodstop. Daarnaast mochten zij zelf de remtest uitvoeren met hun eigen auto en de bestelbus. Voor de studenten was dit een bijzondere dag, zo vertelt Jarno: “De remweg is me nu duidelijker dan eerst. Op de weg rem je gewoon op tijd en normaal, nu heb ik de echte remweg kunnen ervaren. Bovendien heb ik mijn eigen auto nog beter leren kennen. De tips en trick van de instructeur ga ik zeker onthouden”.

MEDEWERKING

De training werd gesubsidieerd door de provincie Gelderland. Logistics Valley, de Lidl en transportbedrijf G. Blom uit Eck en Wiel werkten geheel belangeloos mee aan deze training verkeersveiligheid voor onze studenten. ROC Rivor is trots op deze samenwerking en dankt alle betrokkenen voor hun bijdrage.

OVER ROC RIVOR

ROC Rivor is al 30 jaar hét opleidingscentrum voor regio Rivierenland en biedt middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en contractactiviteiten. Er zijn vestigingen in Geldermalsen en Tiel. ROC Rivor rust mensen toe voor de samenleving, arbeidsmarkt en passend vervolgonderwijs. Dit wordt mede gerealiseerd door intensieve samenwerking met de partners in de regio, onder andere gemeentes, scholen, bedrijven en instellingen.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email